Valerianella coronata
Caprifoliaceae Valerianaceae
Àutri noum : Passeroun, Grasseto, Greisseto, Douceto, Pan-froument.
Noms en français : Mâche couronnée, Doucette couronnée.
Descripcioun :Courouno dóu calice sènso péu.
Valerianella coronata & Oenothera biennis
Valerianella coronata
Caprifoliaceae Valerianaceae
Àutri noum : Passeroun, Grasseto, Greisseto, Douceto, Pan-froument.
Noms en français : Mâche couronnée, Doucette couronnée.
Descripcioun :Courouno dóu calice sènso péu.
Port : Erbo Taio : Pancaro entresigna Fueio : óupousado Tipe bioulougico : Pancaro entresigna Cicle bioulougico : Pancaro entresigna
Gènre : Valerianella Famiho : Caprifoliaceae Famiho classico : Valerianaceae Ordre : Dipsacales
Coulour de la flour : Roso Petalo : 5 Ø (o loungour) flour : Pancaro entresigna Flourido : Printèms
Sòu : Ca Autour basso e auto : Pancaro entresigna Aparado : Noun Remarco : Ensalado champanello
Liò : Tepiero seco - Champ Estànci : Pancaro entresigna Couroulougi : Pancaro entresigna Ref. sc. : Valerianella coronata (L.) DC., 1805
Oenothera biennis
Onagraceae
Autre noum : Erbo-dis-ase.
Noms en français : Onagre, Herbe aux ânes.
Descripcioun :Sara baiado dins quàuqui tèms.
Usanço :La rougeto nous vèn d'Americo dóu Nord (siècle XVIIIen). Se manjon, li racino (cuecho), li fueio (coume d'espinard), li flour (en ensalado) emai peréu li grano que dounon d'òli richo en oumega-3. Li racino de rougeto soun vertuouso contro lou mau de vèntre.
Port : Grando erbo Taio : 30 à 150 cm Fueio : óupousado Tipe bioulougico : Emicriptoufite Cicle bioulougico : Renadivo mounoucarpico
Gènre : Oenothera Famiho : Onagraceae
Coulour de la flour : Jauno Petalo : 5 Ø (o loungour) flour : Pancaro entresigna Flourido : Estiéu
Sòu : Ca Autour basso e auto : Pancaro entresigna Aparado : Noun
Liò : Ribiero - Camin - Sablo Estànci : Mesoumediterran à Coulinen Couroulougi : Óurigino Americo-Nord Ref. sc. : Oenothera biennis L., 1753